Antenna tips: voorkom hacken site door beveiliging ftp wachtwoord Virus en Botnet die ftp wachtwoorden stelen bij webmastersRecent doet het Gumblar virus de ronde. Het virus maakt bijvoorbeeld gebruik van lekken in b.v. oude versies van Adobe Reader en Flash en verder van bezoeken aan reeds geinfecteerde pagina's van websites. Ook het Zeus Botnet installeert een wachtwoord afluisterprogramma

Hoe werkt het:

ftp logins en wachtwoorden worden gestolen. Daarmee worden websites aangepast: met name index bestanden, maar ook andere php, html en js pagina's. Vervolgens worden in korte tijd via botnet computers wereldwijd die aangepaste pagina's geupload. Via de gehackte pagina's krijgen de bezoekers vanaf dat moment ongemerkt malware op hun computer (bv door die software op te roepen in een iframe) geinstalleerd. In het Webwereld artikel wordt uitgelegd hoe u ontdekken of uw computer geinfecteerd is en zo ja hoe het verwijderd kan worden.

Hoe voorkom je het

* Wis na gebruik het wachtwoord weer in het ftp programma. In Filezilla na gebruik: klik Edit > Clear Private Data. In andere programma's kiest u ervoor het wachtwoord niet op te slaan.

* AANRADER: U kunt het gratis Secunia software controleprogramma installeren. Dat programma waarschuwt u zodra er een beveiligingsupdate is van elk programma op uw computer en geeft een link naar de downloadpagina van de oplossing. * Verder is regelmatige controle door speciale antimalware programma's nodig. Hieronder enkele goede en soms gratis programma's:

* Installeer Noscript plugin voor Firefox (alleen java script toestaan van vertrouwde sites).

Van de alle antivirusprogramma's was alleen Avast in staat Gumblar infectie tegen te gaan, vertrouw dus niet blind op uw antivirusprogramma.

Andere bronnen over Gumblar

Terug naar de supportpagina van Antenna