Antenna handleiding malware en computer beveiligenWat is malware en spyware?

Malware en spyware zijn programma's die via internet op je computer ongevraagd geinstalleerd worden. Dat kan via virussen, gratis software, door een webpagina te bezoeken, of via onbeschermde poorten op je computer door hackers.
Tamelijk onschuldig is nog dat het gebruikt wordt door de fabrikanten om jouw gegevens te achterhalen (e-mailadres, enz.). Dmv analyseren van deze gegevens kunnen zij hun produkten en internet strategie aanpassen om de verkoop te bevorderen. Het is in ieder geval geen prettig idee dat gegevens over jouw surf gedrag en software gebruik doorgestuurd worden naar leveranciers en gebruikt worden voor analyse.
Maar malware kan er ook voor zorgen dat u steeds een andere homepage ziet, dat uw computer zelf gaat bellen naar een 0900 nummer, massaal e-mail gaat versturen, dat uw wachtwoorden gestolen worden, uw bank- en creditcardgegevens gestolen worden of zelfs dat uw computer compleet vastloopt. In Nederland is meer dan de helft van alle computers besmet. Via zo'n programma (ook wel trojan horse genoemd) kan iemand dus complete controle krijgen over uw computer. Criminelen bouwen zo een netwerk op van computers die ze beheren (Botnet), om dan met bijvoorbeeld spamverzending of massale aanvallen geld te verdienen.

A

Een uitstekend up-to-date Engelstalig artikel met tips voor beveiliging en links naar handige programma's is: ZDnet blog: Stay Safe online, 5 secrets every pc and mac owner should know.

Hoe verwijder je Spyware en Malware?

Helaas houden veel antivirusprogramma's niet alles tegen. Er zijn twee gratis programma's die vaak nog wat kunnen vinden:

Sophos virus verwijderprogramma

Het verwijderen van malware kan ook gebeuren met het gratis Malwarebytes

Daarnaast kunnen gebruikt worden:

Hoe voorkom je Spyware?

Spyware blokkeerprogramma's

Een programma als MalwareBytes is een prima programma om je computer te schonen van malware. Ze hebben echter één groot nadeel, ze werken altijd achteraf. Je draait deze programma's periodiek of na het installeren van een nieuw softwareprogramma en laat ze de geinstalleerde malware verwijderen.

Behalve Threatfire zijn andere gratis programma's om je te beschermen zijn:

Antivirus Programma

Antenna filter reeds de e-mail op virussen. Omdat internet echter vergeven is van de virussen is het daarnaast noodzakelijk zelf een antivirusprogramma te draaien. Een link naar een goed en gratis virusprogramma: AntiVir. Klik op de download knop en dan op de volgende pagina op het antivir logo.

Uiteraard heeft een virusprogramma alleen zin wanneer je dagelijks (tenminste als je gaat surfen) een update uitvoert. Bij Antivir hoef je maar met de rechtermuisknop te klikken op het logo op de taakbalk en Internet Update te klikken. Alleen dan weet je zeker dat je antivirusprogramma de nieuwste virussen kan opsporen en verwijderen.

Betaalde programma's kunnen automatisch checken (zet die maar op elk uur/elke keer dat de computer aangaat) als je via ADSL een verbinding hebt.

Firewall

Om te voorkomen dat je computer vanaf internet benaderd wordt is het verstandig een 'firewall' (beschermingsmuur) te installeren. Heb je Windows XP, dan zit er al een firewall op. Heb je een andere Windows versie dan is gratis en erg goed Zone Alarm (de gratis versie).

Via deze site kun je de computer op veiligheid voor inbraken scannen. Gebruik de optie's quick scan, stealth scan en trojan scan om te kijken hoe veilig je computer is. Mocht er spake zijn van onveiligheid, zorg dan voor een goede firewall. Bij iets gevonden met Trojan Scan dan moet je ook Ad-Aware of SpyBot hun werk laten doen.

Via deze site kun je checken of je computer in gebruik is bij criminelen en deel uitmaakt van een z.g.n. botnet (miljoenen computers zijn in gehackt door criminelen om b.v. spam te sturen en aanvallen te doen op andere computers).

Veiliger surfen

Veel malware is specifiek op Internet Explorer gericht: reden om eens een andere browser te proberen. Firefox is de nieuwste Mozilla browser en is geheel gratis en zonder reclame te gebruiken. Klik in linker menu (onder Download) de NL versie (op moment van schrijven Firefox 3.6. NL). Daarin staan popups standaard uit (een van de oorzaken of gevolgen van Spyware) en het voorkomt het binnenhalen van cookies.

Als je met de Internet Explorer werkt is het verstandig een pop-up killer te installeren Zo voorkom je dat er zonder dat je erop klikt een nieuw scherm in beeld komt. Bovendien surf je 12% sneller met bijvoorbeeld het gratis en kleine AdBuster

Veiliger e-mail

Zorg ervoor dat jouw e-mailprogramma niet automatisch bijlagen (attachments) opent en maak bij voorkeur geen gebruik van Outlook (Express), maar kies een gratis programma als Pegasus, Eudora of IncrediMail. De laatste heeft bovendien extra de mogelijkheid om alleen mail te accepteren van bekenden en zo automatisch alle andere berichten in een aparte map te isoleren. {egasis

Veiliger gratis software

Voordat je gratis software installeert kun je online controleren of het programma op de lijst voorkomt van bekende malware programma's. Deze controle kun je uitvoeren op:

Het downloaden van illegaal gekopieerde software is altijd riskant. Gebruik liever een degelijk software-archief als Tucows

Automatisch op de hoogte blijven van lekken in programma's en Windows

AANRADER: U kunt het gratis Secunia software controleprogramma installeren. Dat programma waarschuwt u zodra er een beveiligingsupdate is van elk programma op uw computer en geeft een link naar de downloadpagina van de oplossing.

Updaten Windows Explorer en Microsoft Outlook (Express)

Kies je ervoor om met deze programma's te gebruiken dan is het volgende belangrijk. Windows maakt regelmatig update's voor Internet Explorer en Outlook Express om beveiligingslekken te dichten (soms duurt het even zoals in de zomer van 2004 toen de Explorer lek was). Je kunt je computer online laten checken of je de laatse update's al hebt. Zo niet, dan kun je ze hier ook downloaden en installeren.

Comparitech heeft een overzicht van de diverse updates voor de diverse Windowsversies gemaakt.

Wat Microsoft Outlook betreft: wij adviseren Mozilla Thunderbird. Dit Open Source pakket uit de school van Firefox werkt stabiel en is overzichtelijk in te richten: www.mozilla.org/nl/thunderbird/

Enkele overige tips tot slotTerug naar de supportpagina van Antenna